Kijk op de pratijk: voorzieningen en normenkader met Anh Nguyen van de gemeente Almere
24 03 2025Voor een kijk op de praktijk hebben we afgesproken met ervaringsdeskundige Anh Thu Nguyen; Projectleider Sociaal Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Almere. Waar liepen ze in het groeiende Almere precies tegenaan en is het gelukt de voorzieningenstructuur te laten meebewegen met de komst van verschillende nieuwe bewoners? En daarbij de bestaande bewoner niet uit het oog te verliezen. Genoeg om over te praten!
- We zijn benieuwd wat de specifieke behoeftes van de gemeente Almere waren en hoe jullie vervolgens bij Springco uitkwamen?
De gemeente Almere is enorm gegroeid en zal nog meer groeien in de nabije toekomst. We hadden onvoldoende zicht op wat de korte en lange termijn effecten daarvan zijn op het voorzieningenniveau. Hierdoor ontbreekt ook het inzicht in de opgave voor maatschappelijke voorzieningen en dat vormt toch de basis voor het voeren van een goede dialoog met stakeholders en marktpartijen bij gebiedsontwikkelingen en stedelijke vernieuwing. Wij zochten antwoord op de vraag wat de kengetallen per maatschappelijke voorziening en per woonmilieu zijn, gekoppeld aan de demografische samenstelling van een bepaald gebied. Concreet wilden we in staat zijn om antwoord te kunnen geven op de volgende vragen:
1. Wat is de huidige omvang van de maatschappelijke voorzieningen in Almere?
2. Welke toekomstige bewoners worden verwacht in Almere en specifiek het centrumgebied rekening houdend met de ontwikkelopgave en toename van het aantal bewoners?
3. Wat zijn goed onderbouwde kengetallen voor de maatschappelijke voorzieningen op basis van ervaringscijfers, benchmarks, trends en beleid?
4. Hoe kunnen de kengetallen aan de hand van voorbeelduitwerkingen op drie schaalniveaus (gemeentelijk, stadsdeel en op wijkniveau) in de praktijk worden toegepast?’
- Hoe heeft Springco specifiek kunnen bijdragen aan de antwoorden op jullie vragen?
Springco heeft een nulmeting van de maatschappelijke voorzieningen gedaan en hiermee kregen we inzicht waar de maatschappelijke voorzieningen nu zijn en hoeveel m2 ze in beslag nemen. Ook zijn er kengetallen voor ons opgesteld en is inzichtelijk gemaakt hoe groot het tekort aan maatschappelijke voorzieningen is. Tot slot is er voor de gemeente een rekentool gemaakt waardoor we de benodigde m2 kunnen berekenen aan de hand van de hoeveelheid woningen, kengetallen en type woonmilieu.
- Is de gemeente Almere al met de conclusies die uit de analyses kwamen en het opgestelde normenkader aan de slag gegaan? En zo ja op welke manier?
We hebben direct gebruik gemaakt van de gegevens uit het referentienormenkader uit het rapport van Springco. Deze zijn verwerkt in een leidraad Sociaal Stedelijke Ontwikkeling met het Almeers normenkader maatschappelijke voorzieningen. Ook gebruiken we de kaarten van de nulmeting met spreidingskaarten en uitkomsten van de rekentool bij de advisering van onze collega’s van bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling.
- Zijn er nog verrassende inzichten naar voren gekomen of werd het beeld bevestigd dat de gemeente had ten aanzien van de voorzieningenstructuur?
Met de uitkomsten werd ons vermoeden bevestigd dat er in Almere een tekort aan voorzieningen is. Daarnaast hebben we nu een inzicht in hoe groot het tekort aan m2 precies is. Ook was het interessant te zien dat wanneer er wordt ingezoomd op een voorziening of gebied, de resultaten kunnen veranderen. Zo hebben we buurthuizen en culturele voorzieningen in het centrumgebied nader bekeken en daar kwamen verrassende resultaten uit naar voren t.o.v. het eerder opgestelde normenkader. Daar zijn we verder mee aan de slag zijn gegaan.
Wil je meer weten over voorzieningen en normenkaders of heb je vragen naar aanleiding van dit interview? Neem dan contact op met onze consultant Tycho Levels via tycho.levels@springco.ai.