Blogs

In onze blogs houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom Urban Analytics. Ook bieden we je soms een kijkje in de keuken door in te zoomen op projecten. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze maandelijkse nieuwsbrief, de Springco’s Spotlight.

Hoe groot is het doorstromingspotentieel in Den Haag?

23 01 2024

Doorstroming wordt vaak als een heilige graal gezien in de aanpak van de wooncrisis en toch weten we heel weinig over de werking en het potentieel. Zo komt het treintje nooit op gang! Daarom waren wij zo blij dat Stichting Wonen in Den Haag ons benaderde om samen onderzoek te doen naar het potentieel in de gemeente Den Haag. En inmiddels kunnen we wel stellen dat dit potentieel er absoluut is. Consultant Tycho neemt ons mee in de resultaten.

Lees meer

PLINTR Praat: een blik op de toekomst met projectontwikkelaar Martine Sturm

22 12 2023

In PLINTR Praat spreken wij elke keer met een andere expert over wat nou écht belangrijk is voor een succesvolle plint. Martine Sturm, projectontwikkelaar Mixed Zones bij gebiedsontwikkelaar AM, richt zich in haar werk op het niet-woonprogramma in gebiedsontwikkelingen en de ontwikkeling van commercieel vastgoed. Vanuit haar eerdere werkervaring als belegger weet ze precies waar de behoefte van de toekomstige eigenaar ligt, en dat ziet ze als één van de belangrijkste aspecten.

Lees meer

PLINTR Praat: de visie van strategisch adviseur Max van Gils

24 11 2023

In elke editie van PLINTR Praat spreken wij een andere expert over een toekomstbestendige invulling van plintruimte. Max van Gils is strategisch adviseur ruimtelijke ontwikkeling bij de gemeente Capelle aan den IJssel en ontfermt zich over de langetermijnplannen van de gemeente. We vragen hem naar het belang van plinten in zijn gemeente en hoe ‘urban analytics’ hem handvatten geeft voor de toekomst.

Lees meer

PLINTR Praat: expert Arjen Heus aan het woord

08 11 2023

In deze nieuwe interviewreeks PLINTR Praat vragen wij aan experts wat zij belangrijk vinden bij de invulling van een plint. Arjen Heus, de drijvende kracht achter PLYGRND.city en Hoodlab Foundation, is een ervaren buurtmaker. Arjen en zijn team voeren in opdracht van gemeenten, projectontwikkelaars en corporaties een breed scala aan participatietrajecten uit. Hoe ziet hij de stad op ooghoogte voor zich?

Lees meer

Capelle voorkomt groeipijn door te sturen op aanbod maatschappelijke voorzieningen

19 10 2023

De gemeente Capelle aan den IJssel ondergaat momenteel een flinke groeispurt, en in buurgemeente Rotterdam wordt eveneens veel gebouwd. Dit betekent dat de druk op maatschappelijke voorzieningen in de komende jaren aanzienlijk zal toenemen. Daarom is het hoog tijd om balans op te maken tussen vraag naar en aanbod van deze voorzieningen, niet alleen wat betreft de huidige situatie maar ook in toekomstige scenario’s. De inwoners van Capelle willen immers over 10 jaar niet in de rij hoeven staan voor hun tandartsafspraak of bij de supermarkt. Springco Urban Analytics heeft een grondige analyse uitgevoerd, en in deze blog delen we graag wat van onze eerste bevindingen.

Lees meer

Energiearmoede in kaart – risico’s op laag schaalniveau, nu en in de toekomst

27 09 2023

De ergste prijspieken van de energiecrisis lijken achter de rug te zijn. Toch voorspellen experts een onrustige markt in de komende jaren door geopolitieke onrust en de transitie naar hernieuwbare energiebronnen. Daarom is het cruciaal dat betrokken partijen niet achteroverleunen en juist nu actie ondernemen. Door te identificeren welke bewoners momenteel al met energiearmoede te maken hebben of waar een kleine verandering genoeg kan zijn om in deze situatie te belanden kan huidig beleid beter worden gericht en worden voorbereid op mogelijke toekomstige crises. In deze blog leggen we uit hoe Springco Urban Analytics hieraan bijdraagt.

Lees meer

Woonlastenonderzoek voor Drentse corporaties: betaalbaarheid staat onder druk

21 09 2023

Deze Prinsjesdag staat bestaanszekerheid bovenaan de politieke agenda, en dat is geen overbodige luxe. In opdracht van negen corporaties uit Drenthe deden we onderzoek naar de financiële situatie van huurders. Hieruit blijkt dat de woonlasten fors zijn gestegen, met gemiddeld 100 euro per maand sinds 2018.

Lees meer

Wat is de voetafdruk van voorzieningen in Almere?

07 09 2023

Een poosje terug beschreven we in een blog hoe de gemeente Almere als snelst groeiende stad van Nederland probeert grip te houden op het voorzieningenniveau van de toekomst. In deze blog leggen we uit hoe we dit hebben aangepakt en hoe belangrijk demografie is voor een gedegen analyse van de ‘voorzieningenvoetafdruk’.

Lees meer

Meten van ‘thuisgevoel’: hoe pak je dat aan?

29 08 2023

Onze data scientists houden van het kwantificeren van lastige puzzels, en daarom genoten wij enorm van deze opdracht van woningcorporatie De Alliantie. Uiteraard leidde het tot talloze discussies, want waardoor voelen bewoners zich ergens thuis?

Lees meer

Kan AI onze droomplekken creëren?

27 07 2023

De afgelopen maanden is de ontwikkeling van AI in een stroomversnelling terecht gekomen. Als data science bedrijf zijn wij continu bezig met het verkennen van de mogelijkheden. Zo vroegen wij acht van onze teamleden hun droomplek te beschrijven, en zetten vervolgens een text-to-image model aan het werk om hun schets te visualiseren. In deze blog lees je wat zij van het resultaat vinden!

Lees meer
Delen
Back to top
Springco’s Spotlight