Scroll

Amsterdamse energiearmoede in kaart

29 01 2022

Amsterdamse professionals willen hun beleidsinstrumenten graag zo doeltreffend mogelijk inzetten, of het nu gaat om energiecoaches of besparingsvouchers. Maar hoe weet de buurtwerker in welke bouwblokken op deuren geklopt moet worden? Daarvoor is een analyse op microniveau voor nodig.

 

 

Springco Urban Analytics is met de indicatoren die TNO ook gebruikte in haar landelijke studie op zoek gegaan naar verschillende risicoprofielen in Amsterdam. Allereerst hebben we gekeken waar huishoudens met lage inkomens en een hoog energieverbruik. Op deze adressen komt de betaalbaarheid waarschijnlijk in het geding. Dat hebben we gecombineerd met de  huishoudens die een laag inkomen hebben en in slecht-geïsoleerde woningen wonen. Daar is vaak met kleine ingrepen al een wereld van verschil te maken.

 

 

 

Energiearmoede in de Amsterdamse wijk Geuzenveld-Slotermeer

 

Om zogeheten ‘verborgen energiearmoede’ te vinden – huishoudens die omwille van financiële problemen überhaupt niet de kachel aanzetten – kunnen we ook in kaart brengen waar huishoudens met laag inkomen en extreem laag energieverbruik zitten.

 

 

Ben je benieuwd wat professionals van gemeenten met deze informatie doen? Of heb je een vraag over de methodiek die gebruikt wordt om energiearmoede in kaart te brengen?

 

 

Meld je snel aan voor onze webinar in samenwerking met Stadszaken op donderdag 17 februari van 11:00 tot 12:00.

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight