Scroll

Het belang van groen in de stad

19 01 2023

Het belang van groenvoorzieningen zoals parken voor de mentale gezondheid van stadsbewoners is groot. Dit blijkt uit onderzoek dat wij uitvoerden voor de Stichting Wonen in Den Haag. Den Haag is een groene stad, maar er zijn nog vele buurten die niet voldoen aan dit criterium. Wij behandelen in deze blog mogelijke oplossingen voor dit probleem!

 

 

Uit ons recente onderzoek bleek onder meer dat woningzoekenden groenvoorzieningen bijna even belangrijk vinden als de supermarkt. Groenvoorzieningen, zoals publieke parken en plantsoenen, moeten binnen 8 minuten loopafstand te bereiken zijn. Volgens 84% van de woningzoekenden draagt groen bij aan hun fysieke en mentale gezondheid.

 

 

 

Woningzoekers in Den Haag zijn geënquêteerd over hoeveel minuten lopen ze van specifieke voorzieningen af willen wonen

 

 

Den Haag wordt vaak omschreven als een groene stad, met veel parken, plantsoenen en bomen die het stadsbeeld sieren. De stad is trots op haar groene imago en is zelfs meermaals uitgeroepen te zin tot groenste stad van Nederland. Toch zijn er nog vele buurten in Den Haag die niet voldoen aan deze norm. In de kaart hieronder is te zien dat bewoners van veel buurten niet binnen de acht minuten een groenvoorziening kunnen bereiken. Dit toont aan dat er nog werk aan de winkel is voor de gemeente Den Haag.

 

 

 

Deze kaart laat zien vanaf welke delen van Den Haag je een groenvoorziening binnen acht minuten lopen kan bereiken

 

 

Een mogelijke oplossing voor het gebrek aan groen in sommige buurten van Den Haag is de toepassing van de 3-30-300 regel. Deze regel stelt dat er 3 bomen te zien moeten zijn vanuit ieder huis, 30% van de buurt moet bestaan uit een groen bladerdak en er moet een afstand van 300 meter zijn van iedere woning tot een publiek park of plantsoen. Dit kan bereikt worden door bijvoorbeeld het aanplanten van bomen in buurten waar dit nodig is, het vergroten van bestaande parken en het creëren van nieuwe groengebieden in de buurt. De norm is in het leven geroepen door Cecil Konijnendijk van den Bosch, hoogleraar aan de Universiteit van British Columbia in Canada.

 

 

Wil je meer weten over dit onderzoek, of andere analyses die wij uitvoeren op het gebied van voorzieningen? Stuur dan een mailtje naar Hank!

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight