Scroll

De waarde van goede architectuur

25 05 2022

Wat maakt de ene plek nu prettiger wonen een andere plek? Is dat de aanwezigheid van gezellige barretjes en restaurants, relatieve nabijheid van werkgelegenheid, veiligheid op straat of vrijheid van de natuur om de hoek? Uiteraard is het een combinatie van deze en nog veel meer ‘pull’-factoren en verschilt de voorkeur per persoon. Sommige van die factoren hebben iets ontastbaars en zijn heel moeilijk te kwantificeren. Hoe bereken je bijvoorbeeld hoe leuk is het om ergens te wandelen of hoe fijn een pleintje is? Bij Springco vinden we het juist leuk om die puzzel te leggen. Want als we beter weten wat een plek fijn maakt, kunnen we deze kennis ook elders inzetten en betere steden maken.

 

 

Wat heeft men er voor over om naast een mooi gebouw te wonen?

 

Juist om die reden waren we heel enthousiast toen architectenbureau MVRDV ons de vraag stelde of we zouden kunnen kwantificeren wat de meerwaarde van goede architectuur is. Dit is nu typisch een vraagstuk dat moeilijk te kwantificeren is, terwijl we toch allemaal liever naast mooie gebouwen wonen dan naast lelijke gebouwen. Een uitdaging die wij maar al te graag aangaan.

 

 

Wij besloten hiervoor ons eigen Automated Valuation Model (AVM) verder uit te bouwen. Dit is een Machine Learning model waarmee we de waarde van alle woningen in Nederland voorspellen. Dat doen we op basis van heel veel verschillende factoren, van de hoeveelheid vierkante meters van de woning tot de hoeveelheid bomen in de omgeving. Omdat er zoveel verschillende variabelen in ons AVM gaan, kunnen we ook met verschillende variabelen spelen om te kijken wat de impact ervan is op de woningwaarde. Zo hebben we ook goede architectuur toegevoegd aan het model en gekeken wat de impact ervan is op de woningwaarde.

 

 

 

Relatie tussen goede architectuur (op basis van classificatie BNA) en vastgoedwaarde (uitgedrukt in euro per vierkante meter)

 

 

Uiteraard komen er dan allerlei uitdagingen kijken. Hoe bepaal je bijvoorbeeld wat goede architectuur is? Bij Springco hebben we daar natuurlijk wel een mening over, waar we zijn geen experts op dit gebied. Bij de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus zijn ze dat zeer zeker wel. Zij publiceren jaarlijks een lijst met de nominaties voor het Beste Gebouw van het Jaar en we beschouwen dat als voorbeelden goede architectuur. We hebben ons model erop getraind om de impact te kwantificeren die deze gebouwen op de vastgoedwaarde in hun omgeving hebben gehad.

 

 

De resultaten bevestigen de hypothese: hoe dichter een huis bij een mooi gebouw staat, hoe meer het waard blijkt te zijn. Een ligging dichtbij een mooie gebouw kan zelfs €150 per vierkante meter extra waarde opleveren. Dit effect daarna enigszins af, maar ook bij 1000 meter afstand zien we nog steeds een effect van zo’n €100 per vierkante meter, en dat terwijl we controleren voor veel andere variabelen die hier invloed op kunnen hebben.

 

 

Bewijsvoering voor belang van ontwerp, zelfs in zware economische tijden

 

Uiteraard hebben we dit model ook toegepast voor aantal van de gebouwen die door MVRDV zijn ontworpen, waar we dit effect ook terug zagen komen. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, maar wij vonden het (evenals MVRDV) in ieder geval een hele interessante manier om naar de vraag te kijken. Het kan een middel zijn voor architecten om de waarden van hun ontwerpen aan te tonen bij opdrachtgevers, wat zeker in een tijd waarin business cases van projectontwikkelingen onder druk staan geen onnodige luxe is.

 

 

Bovendien opent het de deur om nog meer van dit soort ‘ontastbare’ factoren te kwantificeren. Wat dacht je van de waarde van goede placemaking, een park of bepaalde voorzieningen? Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met Walter Bokern (walter@springco.ai). Op de hoogte blijven van wat er speelt in de wondere wereld van urban analytics? Geef je dan meteen op voor onze maandelijkse nieuwsbrief: Springco’s Spotlight!

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight