Scroll

Innovatiedag De Alliantie: Hoe ziet de wijk van de toekomst eruit?

27 06 2022

Hoe de toekomstige wijk eruitziet of eruit zou moeten zien, is een vraag waar wij bij Springco dag in dag uit mee bezig zijn. Gelukkig zijn we daar niet alleen in, want bijvoorbeeld voor woningcorporaties is dit ook een zeer relevante vraag. Vandaar dat het Innovatielab van De Alliantie een innovatiedag rondom dit thema had georganiseerd, en ons uitnodigde om mee te denken. 

 

 

In goed gezelschap

 

De Alliantie had een line-up vol met inspirerende sprekers uitgenodigd. Naast onze eigen CIO Walter Bokern waren dit Minouche Besters van STIPO, Shahid Talib van Heijmans, Ger Baron van Gemeente Amsterdam en Joan Ronner van Area of People. Een heus dreamteam stond dus opgesteld, om de medewerkers van De Alliantie mee te nemen in hun visie op de wijk van de toekomst. Walter vertelde namens Springco welke rol data hierin kan spelen.

 

 

 

Walter on stage tijdens de Innovatiedag van De Alliantie op de Floriade

 

 

Data en/of intuïtie?

 

Het verhaal van Walter was getiteld ‘Data en leefbaarheid: twee handen op een onderbuik’. Hij legde uit dat we bij Springco geloven dat data en gevoel heel goed samen kunnen gaan. De discussie over data in onze gebouwde omgeving wordt vaak te zwart-wit gevoerd: óf we doen alles op gevoel en intuïtie óf alles op data (betekent dit dat we robots onze steden laten bouwen?).

 

 

De realiteit is echter een stuk genuanceerder: data en gevoel kunnen heel goed naast elkaar bestaan. Je kunt bijvoorbeeld data over veiligheid gebruiken om in gesprek te gaan met buurtbewoners over hoe veilig zij hun buurt ervaren. Of je kunt data gebruiken om het gevoel dat je hebt over een buurt beter te duiden en te kwantificeren.

 

 

Data hoeft dus helemaal niet zo eng te zijn. Het kan een nieuw perspectief bieden op wat er speelt in de buurt en ons handvaten geven om met elkaar in gesprek te gaan. Meer weten? Neem contact op met Walter.

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight