Scroll

Inventarisatie maatschappelijke voorzieningen en stadsverzorgende economie

25 11 2021

Helemaal in de sfeer van onze PLINTR aankondiging zetten wij ook een voorzieningenstudie in de Spotlight. Nadat wij eerder al gemeentes als Haarlemmermeer en Alkmaar hadden geholpen met de inventarisatie van hun maatschappelijke voorzieningen, besloot ook de gemeente Delft het heft in eigen handen te nemen. Want hoe kan je als gemeente regie voeren op je voorzieningenstructuur als je niet (precies) weet wat je stad nu te bieden heeft?

 

 

Van duizenden voorzieningen in Delft en verschillende steekproefgemeenten werd de vastgoedfunctie en de oppervlakte achterhaald met een combinatie van web scraping en veldwerk. De descriptieve dataset van voorzieningen die dit opleverde is zonder verdere analyse al bruikbaar voor de gemeente Delft, want op deze manier kan het geïnformeerd in gesprek met projectontwikkelaars en andere stakeholders. Daarnaast hebben we het huidige aanbod vergeleken met het benodigde aanbod op basis van verschillende normen en de (toekomstige) demografische kenmerken van de Delftse bevolking. Zo konden we een inschatting maken van de overschotten en tekorten aan voorzieningen die misschien nu al zichtbaar zijn, maar in 2030 al helemaal hun tol zullen vragen. Op basis van de cijfers en kaarten die Springco heeft gepresenteerd kan de gemeente Delft hier tijdig op inspelen.

 

 

 

De oude binnenstad van de gemeente Delft

 

 

Stadsverzorgende economie

 

Wat de stadsverzorgende economie precies is verschilt in ieders definitie, maar het is zeker dat ‘makers’ centraal staan in de uitleg van dit begrip. Het gaat vaak om voorzieningen die je als stad binnen je eigen grenzen nodig hebt om te blijven draaien. Niet de data scientists en consultants die bij Springco werkzaam zijn, maar bijvoorbeeld loodgieters, fietsenmakers en stomerijen. Vaak zijn het lokale mkb’ers die het in deze tijd lastig hebben.

 

 

Wij hebben in Delft op basis van data van het KVK (sbi-codes) en de BAG alle bedrijven kunnen monitoren, en de resultaten vergeleken met steekproefgemeenten. Zo konden we zeggen hoe het gesteld was met de stadsverzorgende economie van Delft. Daarnaast konden we met behulp van leefstijldata interessante conclusies trekken over de concentratie van de stadsverzorgende sectoren. Benieuwd? Stuur dan een mail naar bokern@spring-co.nl.

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight