De veerkracht van Katendrecht
18 11 2024Dat de Rotterdamse wijk Katendrecht zichzelf telkens opnieuw uitvind is niets nieuws. En daarnaast zijn er grote ambities: er komen zo’n 3000 woningen bij. Daarom wil dit bruisende stadsdeel voor zowel huidige als nieuwe bewoners een aantrekkelijk woongebied zijn en blijven. Springco bracht, samen met Rebel, een voorzieningenstrategie in kaart en gaf antwoord op de vraag: wie is die nieuwe bewoner nu eigenlijk?
De vraag van de gemeente was duidelijk: wat is er nodig in de wijk Katendrecht om goed aan te sluiten op de toekomstige vraag naar maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Daar hebben Springco en Rebel een 3-stappen plan voor uitgewerkt. In dit stappen plan is primair gebruik gemaakt van beschikbare data en daarnaast is er in verschillende wijk bijeenkomsten samen met bewoners geproken over hoe zij het huidige voorzieningen aanbod ervaren en hoe dit het beste vorm gegeven kan worden in de toekomst. Ook wordt er met de gemeente goed afgestemd welke voorzieningen worden meegenomen in de analyses.
Bepaal de exacte vraag
Gemiddeld genomen bepaalt het huidige gebruik in Nederland ook de gewenste vraag naar een bepaalde voorziening. Een belangrijke factor die we daarin meewegen is het onderscheid in verschillende woonmilieus. Want bij een hoog stedelijk woonmilieu zijn de afstanden tot een voorziening doorgaans bijvoorbeeld korter dan in een laag stedelijke woonmilieus. Ook kijken we naar de verschillende doelgroepen die gebruik gaan maken van de voorzieningen. De behoeften van ouderen zijn daarbij heel anders dan die van jongeren.
Vervolgens zoomen we in op Katendrecht en het gebied eromheen. Veel voorzieningen zitten namelijk ook in het directe verzorgingsgebied om Katendrecht heen. Denk bijvoorbeeld aan een theater of een ziekenhuis. Daarnaast er ook grootschalige ontwikkelplannen voor het gebied rondom Katendrecht die ook een effect gaan hebben op de beschikbare voorzieningen in Katendrecht zelf. Voor de mismatch analyses gebruiken we vervolgens de vergelijkbare woonmilieus in de rest van Nederland wat ons tot een duidelijke schets van de situatie in Katendrecht brengt. Omdat de beleving wel degelijk een rol speelt zijn de bewoners in dit deel van de analyse meegenomen en is hen de vraag gesteld hoe zij het voorzieningen aanbod nu ervaren. Zo hebben we een met data onderbouwd beeld van de tekorten en overschotten per voorziening, in combinatie met de beleving van inwoners in de praktijk.
Situatie in 2030
De wijk zal heel veel nieuwe bewoners huisvesten in 2030. We leggen onze focus in de tweede fase van de analyse op wie de bewoners van al die nieuwe huizen zullen zijn. Hoe oud zijn ze bijvoorbeeld en hoe hoog is het inkomen? Dit zal bepalend zijn voor de vraag naar voorzieningen als kinderdagverblijf en sportschool, maar zeker ook naar huisarts en apotheek. Daarbij nemen we ook de trends mee zoals de flexibele inzet van ruimte; een plek die overdag een co-workspace is en ‘s avonds een restaurant huisvest. En misschien is de juiste voorziening wel aanwezig, maar niet voor iedereen betaalbaar. Zo zijn er per voorzieningencluster factoren die invloed hebben op de toekomstige vraag.
Veerkrachtige strategie
Katendrecht maakt zich klaar voor de toekomst en doet dat samen met haar bewoners. Zo zorgt de gemeente Rotterdam voor draagvlak en slaan ze een brug tussen nieuwe en huidige bewoners. Er liggen duidelijke adviezen; van het zorgen voor samenwerking tussen stakeholders tot het inrichten van de openbare ruimte die de identiteit van het gebied waarborgen. En daarnaast natuurlijk het zorgen voor plekken waar bestaande en nieuwe bewoners samen kunnen komen. Kortom, een duidelijk strategie voor een veerkrachtig Katendrecht.
Wil je meer weten over de inzichten die onze voorzieningenstragiën kunnen bieden of heb je vragen naar aanleiding van deze casus? Neem dan contact op met onze Consultant Urban Analytics Tycho Levels via tycho.levels@springco.ai.