Scroll

Kennissessies Data-intelligence: een korte terugblik

28 10 2019

Elke dag wordt er meer en meer data gebruikt in stedelijke ontwikkeling. Overheden, woningcorporaties. Bedrijven organiseren hun datagebruik steeds beter en de waarde van data voor projectontwikkeling en woonbeleid blijft groeien. Een hot-topic, waar wij graag onze kennis over delen. Dit hebben we gedaan tijdens twee kennissessies.

 

‘Er is meer mogelijk dan ik dacht’

Aan verschillende organisaties (o.a. van Gemeente Utrecht, gemeente Vlaardingen, Bemog, Stein, Blauwhoed, Oltshoorn, Dura Vermeer, Stebru, Woonstad, Havensteder, Woonplus, De Alliantie, Vesteda, USP, Jumba en Fakton), gaven we een introductie van Data-intelligence; wat is het en hoe wordt het ingezet? Het eerste onderwerp waar we ons op richtten was ‘projectontwikkeling’ waarin we o.a. de volgende vragen behandelden: hoe kan datascience een bijdrage geven aan vraaggericht ontwikkelen? En het onderwerp ‘woonbeleid’ kwam in de tweede sessie aan bod. Daarin spraken we over hoe datascience kan helpen stedelijke ontwikkelingen beter te laten aansluiten aan de behoefte van mensen nu en in de toekomst.

 

De aanwezigen gingen geïnspireerd en met nieuwe kennis naar huis: ‘Er is meer mogelijk dan ik dacht’. ‘De combinatie van data die jullie gebruiken maakt het interessant’ en: ‘het was fijn om voorbeelden te zien van onderzoeken die jullie al gedaan hebben’. Tijdens de borrel met pizza na afloop werd nog nagepraat over data, duidelijk een gezamenlijk interesse van de groep en de wens om er meer mee te doen.

 

Bedankt dat jullie er waren! Ook wij hebben de sessies als zeer inspirerend ervaren.

 

Heb je de vorige sessies gemist? Geen zorgen, binnenkort organiseren we nog twee sessies. Op 31 oktober (projectontwikkeling) en 14 november (woonbeleid). Aanmelden kan hier!

 

Wat doet Springco met data?

De wiskundige technieken zijn niet nieuw, maar de kracht van computers groeit exponentieel, waardoor steeds meer data wordt verwerkt. Met behulp van complexe analysetechnieken krijgen we informatie over hoe een gebied zich ontwikkelt, wat de woningbehoefte van mensen is en hoe ze tegen verduurzaming aankijken. Zo koppelen we relevante thema’s en ontwikkelingen aan elkaar, zien we wat je op een locatie moet bouwen en hoe je gericht woonbeleid moet formuleren voor een gebied, gemeente of regio. Dit was het onderwerp van onze kennissessies projectontwikkeling en woonbeleid.

 

 

 

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight