Scroll

Veel media-aandacht voor Springco’s onderzoek naar het prijsplafond

18 11 2022

Vorige week deden wij onderzoek naar de verdeling van de miljarden die het prijsplafond Nederland gaat kosten. Wij concludeerden dat deze compensatie in grotere mate naar de rijkste Nederlanders gaat, terwijl kwetsbare huishoudens onvoldoende beschermd worden. Na een radio-interview op maandagochtend werd het nieuws breed uitgemeten in de landelijke pers en zelfs politiek Den Haag reageerde.

 

 

Op maandagochtend verschenen de resultaten van ons onderzoek op de website van BNR. Onze COO Hank Groenhof werd hierover geïnterviewd op BNR Nieuwsradio. Gericht beleid valt of staat bij een goed inzicht in waar de schoen wringt, meent Hank. “Pas dan weet je welke huishoudens door het ijs gaan zakken. Gemeenten en woningcorporaties kunnen dan gericht steun bieden, zoals een huurverlaging, extra energietoeslag of een isolatieoffensief om energiearmoede te voorkomen.”

 

 

 

 

Later op de ochtend liet BNR ook PvdA-Kamerlid Joris Thijssen aan het woord. Volgens hem laat ons onderzoek zien dat het prijsplafond een imperfecte maatregel is. Hij geeft aan dat het kabinet haar huiswerk eerder en beter had moeten doen. Omdat pas enkele weken voor Prinsjesdag bewindslieden doorkregen dat er wat moest gebeuren kon alleen nog het prijsplafond met stoom en kokend water in elkaar gezet worden. Thijssen besluit dat in het vervolg gerichter beleid moet worden vormgegeven, waarmee hij onze conclusies onderschrijft.

 

 

 

 

Onder meer De Telegraaf, Hart van Nederland, Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, Business Insider en De Limburger deelden de resultaten van ons onderzoek

 

 

In de loop van de week werd het onderzoek veelvuldig gedeeld door verschillende media. Hoewel de nuance soms uit ons onderzoek soms verdween in de berichtgeving zijn wij blij dat we impact hebben kunnen maken met dit onderzoek. Het sterkt ons in de gedachte dat wij onze analytics niet alleen kunnen inzetten in projecten voor onze opdrachtgevers, maar ook in het publieke debat.

 

 

Wij geloven als Springco in bottom-up besluitvorming, zodat de gepersonaliseerde stad een stukje dichterbij komt. Wil je meer weten over dit onderzoek, of wil je weten hoe wij energiearmoede op laag schaalniveau in beeld kunnen brengen? Neem dan contact op met Hank Groenhof.

 

 

 

    Delen
    Back to top
    Springco’s Spotlight