Scroll

Terugblik 3 – week 16: thuiswerken, bom onder de kantorenmarkt?

17 04 2020

“Thuiswerken is de bom onder de kantorenmarkt”, aldus De Bie. Deze week werden wij geïnspireerd door een filmpje van Van Kooten & De Bie uit 1986 over thuiswerken. Daarin wordt geschetst dat

thuiswerken de toekomst is omdat digitale mogelijkheden dat toelaten (uiteraard met de nodige dingen die misgaan). In deze tijd, met de juiste technische mogelijkheden, horen we inderdaad veel mensen zeggen: ‘het gaat eigenlijk heel goed dat thuiswerken’. Maar we horen ook horen dat het persoonlijke contact erg gemist wordt: ‘ik kan iemand niet goed in de ogen kijken’ en ‘het is lastig om de diepte in te gaan’. Voor ons was het aanleiding om wat cijfers te bekijken over thuiswerken. Hoe groot is bijvoorbeeld de onbenutte ruimte in woningen en de mogelijk overbodige kantoormeters?

 

In gemeente Rotterdam is er zo’n 1,8 mln. m2 aan woonruimte over door inefficiënt benutten van de woningruimte (uitgaande van een gemiddeld benodigd oppervlak per persoon). Denk aan empty nesters die nog in een groot huis wonen, maar de kinderkamers eigenlijk niet meer nodig hebben. Deze ruimte zou bij meer mensen die thuiswerken benut kunnen worden als kantoorruimte. Bij een snelle eerste calculatie schatten we in dat hierdoor 37 hectare vrijgemaakt kan worden voor wonen, openbaar groen of maatschappelijke ruimte. Dit is 75 voetbalvelden, of 1,3 maal Diergaarde Blijdorp, of 2,3 maal de campus van de Erasmus Universiteit. Het totale grondoppervlak aan kantoren in Rotterdam is ca. 3,6 mln. Dus zeg het maar: is thuiswerken inderdaad een klein bommetje onder de kantorenmarkt?

 

Bekijk het filmpje van Kooten en Bie via deze link

 

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight