Scroll

Veranderingen op de koopwoningmarkt

02 06 2020

We monitoren nu al enkele maanden de ontwikkeling van het woningaanbod en de woningprijs in de bestaande koopwoningmarkt. De overheersende opinie is dat de woningmarkt rustig en stabiel is. Maar is dat wel zo? In 7 weken tijd is het aanbod met bijna 20% verruimd. Deze verruiming van het aanbod gaat gepaard met een afbuiging van de prijsontwikkelingscurve. Deze verloopt nu praktisch horizontaal.

 

Hoe verliep deze verruiming?
Direct na ingang van de maatregelen in week 12 reageerde de markt met een verhoogde afzet. Wellicht had dat te maken met een versnelde afronding van transacties na een periode van inactiviteit rond de maatregelen. In 4 weken verkrapte de markt in hoog tempo en steeg de prijs meer dan normaal. In week 16 was de markt het krapst en vanaf dat moment is er sprake van een continue verruiming van het aanbod: per week komen er meer woningen bij dan er worden verkocht. Het is denkbaar dat de gunstige marktcondities in combinatie met een mogelijke economische recessie woningeigenaren stimuleren hun woning versneld in de verkoop te zetten.

 

Hoewel de vraag-aanbodverhouding maar één van de factoren is die de prijs van een woning beïnvloedt, zal een verdere verruiming de woningprijs negatief beïnvloeden. We houden u op de hoogte!

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight