Woonzorgvisie in beeld
17 02 2025Vitaliteit in de wijk is een belangrijk speerpunt bij de ontwikkeling van gebieden. Deze uitdaging wordt beaamd door het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa). De WoonZorgchallenge, waarvoor zij onlangs een handleiding hebben geschreven, is een instrument om partijen samen te brengen en zo een sociale toekomst vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan het revitaliseren van bestaande woonzorgcomplexen en het realiseren van nieuwe woningen voor ouder wordende mensen. Maar: welke locaties passen eigenlijk bij deze doelgroep?
De woonzorgchallenge staat vol met goede, werkbare initiatieven die bijdragen aan een fijn woonklimaat voor onze vergrijzende bevolking. Springco denkt graag nog een stap verder: het slagen van al deze initiatieven is afhankelijk van een goede onderbouwing van keuzes.
Woonzorglandschap
Voor het langer zelfstandig wonen van ouderen is de locatie cruciaal. Biedt de locatie de mogelijkheden voor ouderen om de eigen boodschappen te blijven doen, anderen te ontmoeten, er op uit te gaan en makkelijk gebruik te maken van het OV? Juist voor dit doel ontwikkelden we het woonzorglandschap: een kaart met plekken in de gemeente die bij uitstek geschikt zijn om woningen voor ouderen te ontwikkelen. Deze plekken zijn schaars, terwijl een derde van de nieuwbouwproductie gericht moet worden op deze doelgroep. Extra belangrijk dus om goed te letten op waar deze woningen worden gerealiseerd, zodat een fijne woonomgeving voor deze doelgroep mogelijk wordt gemaakt.
De afbeelding toont het Woonzorglandschap van de gemeente Rucphen.
Kwantitatieve onderbouwing
Springco brengt daarnaast met behulp van een uitgebreide data analyse in beeld hoeveel mensen er nu en straks behoefte hebben aan een specifieke woonvorm en welke woonvorm dat dan precies is. We nemen daarbij alle zorgniveaus mee: van een lichte zorgvraag die mogelijk deels thuis opgevangen kan worden tot zwaardere zorg die in een beschermde omgeving plaatsvindt. Nu en in de toekomst. Deze zorgvraag vergelijken we met het aanbod zodat we kunnen bepalen of er een overschot of een tekort is. En leggen we dit naast de woonzorglandschapskaart, dan bouwen we niet alleen de juiste woningen maar zetten we ze ook op de juiste plek binnen de gemeente.
Met deze handvaten hebben initiatieven als de WoonZorgchallenge nog meer kans van slagen, iets dat wij bij Springco toejuichen natuurlijk! Wil je meer weten over onze onderzoeken over wonen en zorg? Neem contact met ons op door een mail te sturen naar info@spring-co.nl