Scroll

Woonlastenonderzoek voor Drentse corporaties: betaalbaarheid staat onder druk

21 09 2023

Deze Prinsjesdag staat bestaanszekerheid bovenaan de politieke agenda, en dat is geen overbodige luxe. In opdracht van negen corporaties uit Drenthe deden we onderzoek naar de financiële situatie van huurders. Hieruit blijkt dat de woonlasten fors zijn gestegen, met gemiddeld 100 euro per maand sinds 2018.

 

 

Net als in 2018 wilden de negen woningcorporaties van Drenthe (Actium, De Volmacht, Domesta, Lefier, Eelder Woningbouw, Wetland Wonen, Woonborg, Woonconcept en Woonservice) een gezamenlijke inkijk in hoeverre hun huurders rondkwamen. Uit onze bevindingen, gebaseerd op gedetailleerde microdata van het Centraal Bureau voor Statistiek, blijkt dat de totale woonlasten voor huurders sinds 2018 gemiddeld met €100 per maand zijn gestegen, voornamelijk door de stijgende energiekosten, inflatie en lage inkomens.

 

 

Concentratie van energiearmoede

Verontrustend is het feit dat 34 procent van de huurders in 2023 te maken heeft met energiearmoede, voornamelijk veroorzaakt door de hoge energiekosten. Vooral alleenstaanden onder de AOW-leeftijd en éénoudergezinnen ondervinden deze last. Onze studie wijst uit dat deze huishoudens een aanzienlijk deel van hun inkomen besteden aan energie. Dat het aantal gezinnen en ouderen dat worstelt met energiearmoede groeit baart zorgen, aangezien jonge kinderen en ouderen vatbaarder zijn voor de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met energiearmoede.

 

 

 

Samenvattende infographic, klik hier voor het gehele rapport

 

 

De woningcorporaties hebben naast huurmatiging effectieve duurzaamheidsmaatregelen genomen, zoals het verduurzamen van woningen en energiecoaching. De corporaties kunnen de resultaten op lokaal niveau gebruiken om hun steunmaatregelen te richten op huurders die echt in de knel zitten. Toch blijven de financiële uitdagingen aanzienlijk. Daarom doen zij een dringende oproep aan de overheid om gezamenlijk te investeren en oplossingen te vinden om de betaalbaarheid van wonen te waarborgen. Wij ondersteunen deze boodschap van harte en zijn trots dat ons onderzoek zulke significante impact heeft. Het onderzoeksteam van Springco Urban Analytics bestond uit: Vera Stevers, Cyril Crutzen, Natalie de Wit en Hank Groenhof.

 

 

Wil je meer weten over hoe wij energiearmoede en de betaalbaarheid van wonen op lokaal niveau in kaart brengen, en hoe gemeenten en corporaties deze kennis in de praktijk kunnen toepassen? Op dinsdag 3 oktober organiseren wij een online kennissessie in samenwerking met Hiemstra & De Vries. Meld je snel aan via deze link.

 

 

Of neem contact met ons op door een mail te sturen naar info@spring-co.nl.

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight