Scroll

Een virtuele grond- en woningmarkt in de Metaverse

20 04 2022

Hoewel de term Metaverse misschien wel eens wordt misbruikt als buzz word; haar disruptieve potentieel is niet te onderschatten. Mark Zuckerberg gelooft in een virtueel universum waar wij zullen werken, winkelen en met vrienden afspreken. Toch worden deze nieuwe werelden nu al snel opgekocht door beleggers, dus komt het wel goed met die gedroomde democratisering? Wij maken de balans op wat de Metaverse voor ons werkveld zou kunnen betekenen, en met welke toepassingen nu al wordt geëxperimenteerd.

 

 

Want dat was dus de belofte van het overkoepelende Meta3: decentralisatie en vervolgens democratisering. Met decentrale systemen (‘distributed computing’) en versleutelde data (‘encryptie’) opgeslagen op de blockchain hopen supporters dat het macht en winst kan teruggeven aan de eindgebruiker. Het virtuele 3D universum waarin de gebruiker rondtrekt met haar eigen data en eigendommen en met andere gebruikers interacteert wordt dan de ‘metaverse’ genoemd. Techondernemers denken dat bijvoorbeeld VR-brillen de scheidslijn tussen de fysieke en virtuele wereld zullen doen vervagen.

 

 

Winkels, kantoren en woningen in Decentraland en The Sandbox

 

Zoals Vastgoedjournaal onlangs al uiteenzette wordt verwacht dat als mensen steeds meer tijd doorbrengen in de virtuele werelden, deze commercieel steeds interessanter worden. Grote winkelketens openen al showrooms in de metaverse, en de vraag rijst in hoeverre leegstand in de plaatselijke winkelstraat kan volgen als direct gevolg van de metaverse. Mocht dit je ‘s nachts wakker houden, lees dan snel onze recente publicatie over wat het nut van data science kan zijn bij de invulling van succesvolle plinten en waarborging van een hoogstaand voorzieningenniveau. Bedrijven willen dus virtuele winkels en kantoren bouwen in werelden als ‘Decentraland’ en ‘The Sandbox’, maar ook particulieren weten in toenemende mate de weg naar de virtuele woningmarkt te vinden.

 

 

 

De fysieke woningmarkt staat onder hoogspanning; biedt de virtuele woningmarkt in de metaverse een uitkomst?

 

 

Zo wordt verwacht dat gebruikers niet alleen op basis van hun ervaringen in de virtuele showroom meer zullen consumeren in de fysieke wereld, maar ook daadwerkelijk in hun virtuele leven willen investeren. Er ontstaat door die verwachting al een virtuele grondmarkt in de metaverse, waarin miljoenen euro’s worden betaald voor virtuele stukken land. De zoektocht van VICE-journalist Tim Fraanje naar een ‘betaalbare’ virtuele villa in ‘Next Earth’ (een 2D metaverse) is in die context fascinerend. Wie verwacht dat dit geen probleem zou zijn in een wereld zonder schaarste komt van een koude kermis thuis: de Amsterdamse grachtengordel blijkt al volledig in handen van speculanten. Dit digitale bezit is nu nog niet veel waard, maar zal enorm in waarde stijgen als Next Earth uitgroeit tot dé – of één van de – belangrijkste metaverses. Investeerders sorteren hier alvast op voor.

 

 

Reddingsvest op de woningmarkt of veroorzaker van onveiligheid in onze steden? 

 

Dat er meerdere virtuele werelden zijn waarin mensen hun leven vormgeven kan op termijn gevolgen hebben voor de fysieke woningmarkt. Want waarom zou je de makelaar nog geloven met zijn ‘locatie, locatie, locatie’ als je leven zich voor een groot deel afspeelt in de metaverse? Als je bedrijf een virtueel kantoor heeft geopend waar je overdag vergadert met collega’s en je favoriete artiest ’s avonds een concert geeft waar je met vrienden van over de hele wereld heengaat mist de fysieke locatie van je woning waarde. En het biedt een uitkomst voor bijvoorbeeld mantelzorgers die liefst verder van hun fysieke kantoor en dichter bij hun naaste willen wonen. Dit is natuurlijk een dagdroom, maar als de metaverse aanslaat zou het de woningmarkt kunnen veranderen.

 

 

Aan de andere kant kan deze mooie dagdroom ook veranderen in een nachtmerrie. Want steden bestaan bij de gratie van zogeheten ‘agglomeratie-effecten’, simpel gezegd doordat mensen samenklonteren om handel te drijven. Dit is om verschillende redenen, een heel goed idee. Als mensen dicht bij elkaar gaan wonen ontstaan er namelijk schaalvoordelen. De business cases voor bepaalde voorzieningen, zoals bijvoorbeeld openbaar vervoer, worden opeens haalbaar. Tegelijkertijd zijn levendigheid en veelzijdigheid de belangrijkste kenmerken van de stad.  Wat blijft er daarvan over (denk aan de theorie over levendige straten en sociale controle van Jane Jacobs) als ons leven zich meer en meer gaat afspelen in die metaverse?

 

 

Tand des tijds

 

Tegelijkertijd heeft het internet (zeker Web2) ervoor gezorgd dat mensen in hun eigen bubbel blijven zitten: je ziet vooral het nieuws dat bij jouw wereldbeeld past en je praat er online over met mensen die dat wereldbeeld delen. Dit heeft de polarisatie in onze samenleving in de hand gewerkt. Als meer en meer van ons leven online plaatsvindt, is het niet ondenkbaar dat deze bubbel-vorming steeds verder gaat. Interessant genoeg komt de drang naar Web3-achtige-oplossingen ook voor een deel voort uit algehele onvrede over hoe gepolariseerd onze samenleving is geworden. De tijd moet leren of deze technologie zo’n diepliggende maatschappelijke trend echt (gedeeltelijk) gaat oplossen. Tot die tijd volgen wij de nieuwste trends en hun mogelijke impact op ons werkveld op de voet.

 

Op de hoogte blijven van wat er speelt in de wondere wereld van urban analytics? Geef je dan meteen op voor onze maandelijkse nieuwsbrief: Springco’s Spotlight!

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight