Scroll

Wie zijn de winnaars van Springco Hackathon ’22?

30 01 2022

Debutanten Vera Stevers en Tycho Levels zorgden voor een daverende verassing door er met de hoofdprijs vandoor te gaan tijdens hun eerste Springco Hackathon. Het duo voorspelde samen met teamgenoten Renée van der Heijden en Chris Sloots de ontwikkeling van de voorzieningenstructuur in Woerden met behulp van een Agent Based Model (ABM).

 

 

Voorzieningen blijven een hot topic voor gebiedsontwikkelaars. Leegstand in de winkelstraat dreigt in veel Nederlandse steden en dorpen, en het ongenoegen over het verdwijnen van essentiële voorzieningen in krimpregio’s neemt toe. Vandaar dat Springco hier veel aandacht aan gaf in de Spotlight van november, en dat onze CIO Walter Bokern en adviseur Tijn Croon op Gebiedsontwikkeling.nu ervoor pleiten om ‘de plint’ voortaan op basis van data-analyse te programmeren. Springco’s nieuwste aanwinsten, Vera Stevers en Tycho Levels, benaderden het thema samen met de veteranen in het team (Renée van der Heijden en Chris Sloots) vanuit een andere hoek.

 

 

 

Animatie van het winnende model

 

 

Door gebruik te maken van Agent Based Modelling (lees voor meer informatie deze blog van Walter) wist het winnende team een voorspelling te maken van hoe de voorzieningenstructuur in het Utrechtse Woerden zich zou gaan ontwikkelen. Woerden werd door hen opgedeeld in een veelvoud aan ‘cellen’ waardoor er een grote matrix ontstond. Vervolgens werden ‘regels’ ingesteld: denk bijvoorbeeld aan de voorkeuren van huishoudens op basis van leeftijd en leefstijl en de capaciteit van specifieke voorzieningen. Als niet werd voldaan aan de behoefte aan voorzieningen verslechterde dit de tevredenheid, en kon het uiteindelijk zelfs tot een vergrote verhuiskans leiden voor een huishouden. In de animatie hierboven zie je hoe het model zich vervolgens ontwikkelt.

 

 

Het model viel in de smaak bij de rest van het team, en leidde (zoals het hoort) ook tot een levendige discussie. Aan het eind van vorig jaar lanceerden wij ook PLINTR, een nieuwe tool waarmee ontwikkelaars, beleggers en gemeenten op basis van de wensen van bewoners een inschatting kunnen maken van succesvolle plintinvullingen. Neem een kijkje op www.Plintr.nl voor meer informatie.

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight