Scroll

Agent Based Modelling voor een betere stad

27 10 2021

Bij Springco benaderen we elk vraagstuk vanuit het individu. We noemen onze fictieve mascotte Lucas en vragen ons continu af: ‘Hoe kunnen we de wensen van Lucas zo goed mogelijk inzichtelijk maken met data?’. In deze blog lichten we graag een modelleer-techniek toe die hier naadloos op aansluit: Agent Based Modelling (ABM).

 

 

Wat is ABM en waar ken ik het van?

 

Bij Agent Based Modelling beschrijf je het gedrag van een individu als onderdeel van een groter systeem aan de hand van een aantal beslisregels. Deze beslisregels beschrijven wat een individu doet en welke impact dat heeft op andere actoren in het systeem. Je beschrijft bijvoorbeeld wat de kans is dat iemand ’s ochtends de fiets naar haar werk pakt op basis van hoe druk het op de weg of in het openbaar vervoer is. Als je dit voor heel veel mensen heel vaak simuleert, kan je patronen zien in wat voor gevolgen individuele keuzes hebben op het systeem als geheel.

 

 

 

ABM staat centraal in het boek The Premonition: A Pandemic Story van Michael Lewis

 

 

ABM is een techniek die steeds meer aandacht krijgt. Het staat ook centraal in het nieuwste boek van Michael Lewis: The Premonition: A Pandemic Story. Hij vertelt hoe een groepje ‘redneck epidemiologists’ een ABM-methode ontwikkelen (in eerste instantie voor de science fair van een dochter van één van de onderzoekers) en daarmee uiteindelijk grote invloed uitoefenen op het beleid van Het Witte Huis. De uitkomsten van hun ABM-methode boden inzicht in hoe het virus zich zou kunnen verspreiden naar aanleiding van menselijke reacties op verschillende maatregelen. Grote kans dus dat je het afgelopen anderhalf jaar onbewust iets over ABM hebt gehoord of gelezen!

 

 

Van bosbranden tot de ‘urban jungle’

 

Recent kregen wij een gastcollege van Kasper Lange en Pieter Bons, vakbroeders van het Centre of Expertise Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Zij vertelden het Springco-team en onze collega’s van de Rebel Group meer over Agent Based Modelling. Zo lieten ze ons bijvoorbeeld zien hoe er ‘tipping points’ zijn in de verspreiding van bosbranden en hoe slechts 1% in de dichtheid van een bos het verschil kan betekenen tussen uitdoving en volledige verwoesting. Dit is een voorbeeld uit de natuur, maar natuurlijk geldt hetzelfde voor de ‘urban jungle’.

 

 

Hoewel we eerder hadden geëxperimenteerd met ABM, inspireerde deze sessie ons nog eens om er met een nieuwe bril naar te kijken. Kunnen we bijvoorbeeld op basis van een ABM verkennen welke factoren van invloed zijn op gentrificatie? Of kunnen we verkennen wat de impact van bepaalde verhuisbewegingen is op de leefbaarheid in een gebied? Wij hebben in ieder geval ideeën genoeg. Mocht je het leuk vinden om hier een keer over van gedachten te wisselen, stuur dan een mailtje naar onze CIO Walter Bokern.

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight