Scroll

Kan AI onze droomplekken creëren?

27 07 2023

De afgelopen maanden is de ontwikkeling van AI in een stroomversnelling terecht gekomen. Als data science bedrijf zijn wij continu bezig met het verkennen van de mogelijkheden. Zo vroegen wij acht van onze teamleden hun droomplek te beschrijven, en zetten vervolgens een text-to-image model aan het werk om hun schets te visualiseren. In deze blog lees je wat zij van het resultaat vinden!

 

 

Zoals onze CIO Walter Bokern in zijn blog voor Gebiedsontwikkeling.nu al schreef: “De kracht van ChatGPT zit veel meer in het vermogen van de tool om te beredeneren, op basis van informatie die we het geven. ChatGPT kan logische en analytische verbanden ontdekken en op basis daarvan gesprekken met je voeren. Dat maakt het een ideale sparringpartner als je in een creatief en analytisch proces zit.

 

 

Een grijze zomerdag in Nederland is dan ook het perfecte moment om de teamleden van Springco Urban Analytics die niet op een strandbedje aan de Middellandse Zee bivakkeren te vragen hoe hun droomplek eruitziet. Vervolgens is het voor Stable Diffusion een koud kunstje om deze schets te visualiseren. Without further ado, dit zijn de droomplekken waar wij op uitkwamen!

 

 

Astrid van Noord – Project Management Officer

 

 

 

Niet slecht! Ik hoopte een stedelijke woonomgeving te creëren met alle voorzieningen die daarbij horen, maar dan wel in een groene, waterrijke setting. De omgeving is echt goed gelukt, vooral met het water tussen de gebouwen.

 

 

Wat ik nog wel mis is wat gezelligheid. Het zou mooi zijn om wat bloemen toe te voegen, en sowieso ontbreekt het aan balkons of terrassen. Bij de balkons die ik zie lijkt het alsof je er zo vanaf zou vallen, haha. De huizen zijn een beetje te groot, en ik zou graag wat cafés en terrassen zien in de omgeving. Om het water meer op de voorgrond te laten treden, zou ik een kleine baai met een strandje toe te voegen. Iets in de stijl van Stanley in Hong Kong!

 

 

Cyril Crutzen – Data Scientist

 

 

 

Zo, ziet er luxe uit! Deze plek komt ongeveer overeen met mijn droomplek, hoewel een tikkeltje duister. De huizen zouden wat mij betreft nog wel een Friedensreich Hundertwasser-slag kunnen gebruiken.

 

 

Het feit dat een stad door de jaren heen verandert, maar toch zijn essentie behoudt, zet me aan het denken. Het is indrukwekkend dat de overgrootvader van iemand vroeger zijn brood bij een bakker haalde op dezelfde plek waar die persoon nu bij Albert Heijn een diepvriespizza kan kopen. De gedachte dat een stad voor verschillende generaties dezelfde functies kan behouden, vind ik echt fascinerend.

 

 

Fabián Perotti – Data Engineer

 

 

 

Super cool! Dit is echt wel een droomplek voor mij. 

 

 

Het lijkt een levendige openbare ruimte waar de gemeenschap samenkomt, omringd door prachtige tuinen. Gezellige cafés en winkels nodigen uit om even langs te gaan. De gebouwen in dit gebied hebben mooie details waardoor ze welkom en comfortabel overkomen voor bezoekers. Wandelen en fietsen hebben prioriteit, zoals ik beschreef in mijn schets. Alhoewel ik geen fietsers zie, maar misschien was dat ook een gek beeld geweest in een landschap met zulke Lord of the Rings vibes!

 

 

Lieke van Wilpen – Associate

 

 

 

Wat een uitnodigende plek… Ik zou hier graag naartoe gaan en het verder willen verkennen!

 

 

De extreme bergtoppen in de achtergrond en de vorm van de bergen en huizen doen me denken aan een Aziatisch landschap, eerder dan een Europees beeld. Wat mij betreft mag dit Aziatische karakter nog meer benadrukt worden, maar ik zou ook graag zien dat er meer ruimte is voor dieren, zoals insecten, vogels, en eekhoorns, die momenteel nog ontbreken. Bij de zwemvijver die ik schetste aan jullie had ik wat meer gemeenschapsgevoel in gedachten, een soort pleinfunctie. Zou het model dat aspect nog kunnen integreren?”

 

 

Natalie de Wit – Data Scientist

 

 

 

Deze render komt eigenlijk behoorlijk goed overeen met mijn droomplek!

 

 

Ik wilde graag een kleurrijke, groene en levendige straat met herenhuizen, een kanaal en bergen op de achtergrond. Het geheel ziet er heel kleurrijk en rustgevend uit, en alle natuurelementen zijn goed weergegeven. Alleen is de levendigheid niet helemaal goed overgebracht. Ik had ook genoemd dat ik mensen op straat wilde zien, maar die zijn niet opgenomen in de afbeelding. Misschien is iedereen op vakantie?”

 

 

René Neijmeijer – Lead Data Scientist

 

 

 

Oké, mijn oorspronkelijke idee was om een plek te creëren waar je de rust en ruimte voelt, en je je thuis voelt in je eigen omgeving. Een plek waar groen, natuur en vrijheid centraal staan, maar waar toch de dynamiek en het sociale karakter van een stad doordringen. Precies genoeg, zonder dat de rust, ruimte en het groen in het gedrang komen.

 

 

Dat is aardig gelukt, vooral wat betreft het organische, groene en ruime aspect. Ook is er veel bedrijvigheid op straat. De huizen zijn echter een beetje te eentonig, ondanks dat ze er best leuk uitzien. Ik mis nog enkele hints die wijzen op een connectie met een stad, zoals een skyline, een treinstation, of iets anders.

 

 

Vera Stevers – Consultant Urban Analytics

 

 

 

Het was mijn bedoeling was om de ideale vakantielocatie (voor mij althans) te creëren: een gezellig huisje aan een fjord in Noorwegen, omringd door weelderige bomen en planten. Het huisje is wit met een rieten dak, wat misschien niet overeenkomt met typisch Scandinavische architectuur… Maar goed, het is mijn droom, toch?

 

 

Dus de sfeer van de render komt goed overeen met mijn droomplek! Helaas is het huisje niet wit en ik mis de hond die ik had genoemd in mijn schets. Maar desondanks zou ik absoluut op vakantie naar deze plek willen, vooral om ontspannen een boek te lezen op die betoverende hangmat!

 

 

Walter Bokern – Chief Information Officer

 

 

 

Rotterdam is mijn droomplek, dus daar heb ik geen renders voor nodig. Wat Rotterdam nog beter zou maken, is een betere verbinding tussen Noord en Zuid. En laten we dat nu even niet via een ouderwetse brug doen. Wat is er met dit weer (toen Walter reflecteerde op deze output was het wél lekker weer, redactie) nu beter dan met een glijbaan de Maas oversteken?

 

 

Dromen over praktische toepassingen: de toekomst van burgerparticipatie?

 

Al met al een fascinerende exercitie. Wij dromen nog even door (en (en ondertussen hangen we deze renders op kantoor, dat zal die vakantiegangers leren!). Tegelijkertijd is het ook interessant om na te denken over de praktische betekenis van AI-toepassingen voor de toekomst van stedelijke ontwikkeling. We kunnen ons voorstellen dat dit soort ‘text-to-image modellen’ een rol gaan spelen in burgerparticipatie. Op deze manier kunnen toekomstige bewoners van een wijk veel beter communiceren wat zij graag zouden willen zien in hun leefomgeving. Vooral in combinatie met een AR- of VR-bril lijkt dit ons de toekomst van participatieve gebiedsontwikkeling.

 

 

Ben jij benieuwd hoe AI de wondere wereld van stedelijke ontwikkeling gaat transformeren? En hoe jouw organisatie hier gebruik van kan maken?

 

 

Laat dan je gegevens achter voor een AI-inspiratiesessie!

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight