Rotterdam in beeld: wat vinden bewoners van hun wijk of buurt?

06 02 2020

Op Woonvastgoed 2020 in Rotterdam hield Gert Jan dit jaar een presentatie over de de wensen en behoeften van de consument met betrekking tot wonen. Hiervoor gebruikten hij de resultaten uit ons grootschalige onderzoek ‘De Grote Omgevingstest’, die we vorig jaar in heel Zuid-Holland uitvoerden. Voor alle deelnemers aan Woonvastgoed ontwikkelden we ook een kaart van Rotterdam waarop we laten zien wat bewoners van hun buurt of wijk vinden. In deze blog neemt Thomas je mee in hoe we deze kaart maken. Hiervoor gebruiken we o.a. ‘textmining’, waarmee we uit een enorme hoeveelheid tekst gemakkelijke de kern (van een bepaald vraagstuk) kunnen halen.

Dit is het uiteindelijke resultaat: een overzichtelijke visualisatie voor een snelle blik op alle resultaten.

Klik op het beeld voor een grote versie van de kaart

 

De data komt uit een grootschalige enquête “De Grote Omgevings Test” die we in 2018 hebben uitgezet in Zuid-Holland met 50.000 respondenten. Deze kaart is gebaseerd op ongeveer 10.000 waarnemingen in Rotterdam. Het doel is om een leesbare en duidelijke kaart te maken waar snel inzichtelijk wordt wat mensen als positief ervaren in hun buurt. We hebben dan ook een aantal keuzes gemaakt met betrekking tot de visualisatie om hier een mooie kaart van te maken.

 

Het proces begint bij het selecteren van één buurt. We nemen Blijdorp als voorbeeld, hiervan hebben we in totaal 134 antwoorden. 5 willekeurige antwoorden zijn:

 

  • “rust, nette mensen”              
  • “gelegen bij veel voorzieningen (supermarkten en andere winkels, zwembad, tandarts e.d.)”
  • “bereikbaar en groen”
  • “levendig, dicht bij centrum”
  • “ruim opgezette wijk met veel groen, dichtbij centrum, openbaar vervoer en snelweg”

Van al deze antwoorden verwijderen we stopwoorden en maken we een ‘DocumentTermMatrix’, een tabel waarin staat hoe vaak elk woord voorkomt. De top 6 meest voorkomende woorden zien er voor Blijdorp zo uit:

 

WoordFrequentie
groen47
rustig22
centrum16
dichtbij16
buurt12
stad12

Hier maken we vervolgens een wordcloud van:

  1. Het draaien van de woorden

Het is de bedoeling dat de wordclouds de vorm van de buurt hanteren en mooi passen. Hiervoor moeten we sommige woorden draaien, zodat de woorden hoeken kunnen maken die in de vorm passen. Dit doen we door aan elk woord willekeurig een hoek toe te kennen van -90, -45 ,0 ,45  of 90 graden. Dit ziet er zo uit:

wordfreqangle
groen4745
rustig2290
dichtbij160
centrum160
stad12-90

  1. Mooi schalen van de woorden

Om ervoor te zorgen dat het een mooie, leesbare wordcloud wordt, pakken we enkel de top 100 meest voorkomende woorden. Vervolgens worden de woorden gegroepeerd op basis van hoe vaak ze voorkomen. De top 10% meest voorkomende woorden krijgen een waarde van 10, de 10% daarna krijgt een waarde van 9, enzovoorts. Dit doen we om de woorden te schalen naar leesbare vorm. Het gevolg is dat er geen onderscheid meer is in grootte tussen de top 10 meest voorkomende woorden, maar uiteindelijk is het doel van deze visualisatie om een mooie en leesbare kaart te maken, en niet om diep in te gaan om grootte van de woorden. Na deze transformaties krijgen we het volgende:

  1. Het vormen naar de buurt

De laatste stap is om de wordcloud te vormen naar de buurt. Dit doen we door middel van de contour van een buurt, waar we de wordcloud vervolgens in passen.

We hebben een scriptje gebouwd om dit makkelijk van iedere buurt te kunnen doen en plaatsen ze in de kaart van Rotterdam. Zo ontstaat er een mooie kaart waar je per buurt kunt zien wat de bewoners als positief ervaren.

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight