Scroll

Springco jarig: de komende zes jaar

12 08 2021

De doos tissues mag weer weg en we halen nu de glazen bol van stal. In de toekomst kijken past natuurlijk ook veel beter bij Springco met al onze voorspelalgoritmes. We geven Walter Bokern het woord, die sinds dit voorjaar werkzaam is als onze Chief Information Officer. Aan de hand van voorbeelden van over de hele wereld neemt hij ons mee in de toekomst en urban analytics.

 

 

Springco is zes jaar geworden en zoals Gert Jan al memoreerde zijn er genoeg mijlpalen om trots op te zijn. En hoewel ik zelf pas vijf maanden onderdeel ben van dit mooie avontuur, deel ik stiekem toch al mee in de trots. Het is nu aan mij – en aan de rest van het team – om ervoor te zorgen dat we over zes jaar nog meer hebben om met trots op terug te kijken. Gelukkig zijn er genoeg ontwikkelingen in en om de stad die me erg optimistisch maken over die toekomst.

 

 

Platform van de Stad

 

Binnen Springco werken we hard aan het Platform van de Stad: eenplatform dat alle data van de stad verbindt en het op die manier mogelijk maakt om steden te creëren die beter aansluiten bij hoe de mens wil leven. Als je goed om je heen kijkt, zie je links en rechts voorbeelden van die platformisering opduiken. In de Amerikaanse stad Pittsburgh is bijvoorbeeld vorige week een nieuw Mobility-as-a-Service platform gelanceerd. In tegenstelling tot minder succesvolle pilots in onder andere Finland geniet dit project brede politieke steun. Door het openbaar vervoer en deelmobiliteit voor mensen met lager inkomen te subsidiëren wordt het plan ook buiten het stadhuis omarmd. Het laat zien hoe platformisering kan worden ingezet om de stad bereikbaarder én inclusiever te maken.

 

 

 

Pittsburgh in de Amerikaanse staat Pennsylvania loopt voorop met haar MaaS platform

 

 

Belevingswaarde monitoren

 

Maar de datarevolutie bereikt ook hele andere uithoeken van de stad. Zo gebruikt een museum in Italië een nieuwe technologie om te meten hoe bezoekers de kunst ervaren, onder meer door te monitoren hoe lang een kunstwerk gemiddeld wordt bekeken. Dit klinkt misschien als een kleine stap vooruit, maar als we nadenken over andere toepassingen van vergelijkbare technologie wordt het potentieel duidelijker. Wat nu als we data gebruiken om de kwaliteit van al onze openbare ruimten te meten? Dat we monitoren welke ruimten toevallige ontmoetingen en positieve gedragsverandering stimuleren en welke obstakels hiervoor uit de weg moeten worden geruimd. Zo lang we de privacy van bewoners respecteren kunnen we de stad een grote dienst doen door publieke ruimte van onderop te verbeteren.

 

 

Ook dichterbij huis krijgen we genoeg inspiratie. Zo opende koningin Maxima deze maand de eerste 3D-geprinte brug ter wereld! Deze brug bevat sensoren die meten hoe de brug gebruikt wordt en wanneer deze aan onderhoud toe is. Nog een datapunt dat iets zegt over hoe we de stad gebruiken en zeker in een groter netwerk met alle toekomstige 3D-geprinte infrastructuur een bron die we kunnen gebruiken om de stad een betere leefomgeving te maken.

 

 

Uitdagingen van de 21e eeuw

 

Natuurlijk zijn er ook voldoende uitdagingen. Denk aan de toenemende ongelijkheid tussen buurten, de woningnood en klimaatverandering. Maar zoals Rijksbouwmeester Floris Alkemade betoogde in Zomergasten zie ik alle innovaties juist als een kans om een nóg betere wereld met nóg mooiere steden te bouwen. Wij staan te popelen om daar ons steentje aan bij te dragen.

 

 

Deze blog is onderdeel van een speciale verjaardagseditie van Springco’s Spotlight, die deze maand geheel in het teken staat van… onszelf! 

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight