Scroll

We zetten in op effectief groei management!

18 04 2024

Waddinxveen groeit. Maar hoe versterk je de identiteit én zorg je ervoor dat de gemeente leefbaar en aantrekkelijk blijft met de juiste hoeveelheid voorzieningen?

 

Net als veel andere gemeenten groeit de gemeente Waddinxveen de komende jaren flink, van 32.000 inwoners nu naar 40.000 in 2040. Wat betekent dat voor voorzieningen als de huisarts, buurthuiskamers, sportvelden of sport en spel in de openbare ruimte? En hoe ziet het er eigenlijk uit voor de bestaande wijken? Is daar bijvoorbeeld voldoende aanbod om goed zelfstandig thuis oud te worden, of om je als kind te ontwikkelen?

Voor het antwoord maakten STIPO en Springco gezamenlijk een analyse van de voorzieningenbehoefte in Waddinxveen, zowel kwantitatief als kwalitatief. Je wilt namelijk niet alleen weten hoeveel m2’s er nodig zijn, maar ook voor wie en waar.

 

Hoe is de situatie nu?

 

Door de combinatie van data intelligence, analyse van beleidsstukken en gesprekken met belangrijke partijen intern en extern creëerden we een stevig uitgangspunt. Het is duidelijk welke voorzieningen er zijn, hoeveel m2 zij innemen en ook hoe deze functioneren of ervaren worden.

 

 

Waar willen we heen? 

 

De volgende stap is bepalen of de huidige situatie voldoet, waar er tekorten zijn of het huidige aanbod aansluit op het ingezette beleid, college ambities, wensen uit de samenleving en behoeften van partners in de wijken. Door de huidige situatie af te zetten tegen data van referentiegemeenten ontstaat een eerste beeld. Dit kleuren we verder in via gesprekken met beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven. Samen brengen we de behoeften en ambities voor voorzieningen nu en in de toekomst in kaart. Welke specifieke behoeften spelen in de diverse buurten, welke doelgroepen worden onvoldoende bediend en welk aanbod heeft een grote positieve impact? En is het aanbod wel voldoende mee ontwikkeld met de grote veranderingen in het maatschappelijk domein en sociale vraagstukken rond oa eenzaamheid, armoede en gezondheid?

 

Opstellen referentienormen

 

Deze lokale inzichten en ambities nemen we mee bij het opstellen van de referentienormen. De kwantitatieve normen geven een richtlijn voor het aantal benodigde m2 voor elk soort voorziening. De kwalitatieve normen geven extra richting aan, met de focus op waar en hoe een voorziening een plek moet krijgen. Denk aan loopafstand voor senioren of vrij toegankelijke informele sportplekken in buurten waar veel armoede is.

 

Resultaat

 

Het resultaat is een passend en gedragen normenkader, dat aangeeft wat de maatschappelijke voorzieningen in Waddinxveen kwantitatief én kwalitatief gezien nodig hebben. Het normenkader is gecombineerd met een beschrijving van het belang van het kader en een advies rond de realisatie van de normen in bestaande buurten en bij nieuwe ontwikkelingen. Dit geeft de gemeente Waddinxveen een middel in handen om te sturen op het juiste voorzieningenniveau in bestaande en nieuwe wijken. Zo blijft Waddinxveen een leefbare en aantrekkelijke gemeente!

 

Wil je meer weten over onze analyses op het gebied van doorstroming, of heb je vragen naar aanleiding van deze casus? Neem dan contact op met onze Consultant Urban Analytics Tycho Levels via tycho.levels@springco.ai.

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight