Scroll

Data scientist Cyril winnaar van Drentse hackathon

08 06 2021

Een hackathon kun je zien als een snelkookpan. Een aantal bollebozen storten zich op allerlei complexe casussen en proberen met behulp van data science tot innovatieve oplossingen te komen. Zo ook op maandag 31 mei en dinsdag 1 juni, toen de provincie Drenthe, Domesta, Woonservice en Lefier een Hackathon Data Gedreven Samenwerken organiseerden.

 

 

De tweedaagse begon al goed voor Springco, want onze eigen Hank Groenhof en Walter Bokern mochten aftrappen met een presentatie. Daarin probeerden zij de fantasie alvast te prikkelen: hoeveel beter kunnen we beleidsvraagstukken oplossen als we van alle huishoudens en buurten look-a-likes berekenen en daardoor maatwerk kunnen bieden? En wat nu als we met een model de impact van nieuwe bouwprojecten op de omgeving kunnen voorspellen? Professor Jaap Wieringa van de Rijksuniversiteit Groningen kon zich hierin vinden, en benadrukte hoe belangrijk het waarborgen van privacy is. Hij lichtte toe hoe je modellen met zo min mogelijk informatie kon bouwen, door bijvoorbeeld je klantenbestand te anonimiseren.

 

 

Leefbaarheid

 

Daarna was het tijd om aan de slag te gaan. De deelnemers werden verdeeld in drie teams, die gezamenlijk op zoek moesten naar mogelijke leefbaarheidsproblemen in drie buurten binnen de gemeente Coevorden. Daarvan was het ultieme doel allereerst om een signaalwaarde te vinden van inzakkende leefbaarheid, en daarnaast om uit te zoeken hoe die leefbaarheid vervolgens kon worden verbeterd.

 

 

Wat meteen opviel was de meerwaarde van interdisciplinariteit binnen een team. Juist door de kruisbestuiving van data-analisten, beleidsmedewerkers en IT-specialisten werd de casus grondig uitgediept. Want wat is leefbaarheid precies, en op welke verschillende manieren kan de problematiek worden gedefinieerd? Dit leverde bij het winnende team, met als data scientist onze eigen Cyril Crutzen, een interessante gedachte op.

 

 

 

Wat is de leefbaarheidsontwikkeling op de dimensies ‘Veiligheid’ en ‘Bevolking’ in Coevorden en vergelijkbare buurten in de omgeving?

 

 

Uitzoomen en inzoomen

 

Team Cyril bedacht namelijk twee perspectieven om naar leefbaarheid te kijken. Allereerst het uitgezoomde beeld: daarin keken zij naar hoe de drie buurten in Coevorden het deden ten opzichte van de rest van Drenthe. Trends in de Leefbaarometer werden geanalyseerd, en zo kwam naar boven dat de dimensie ‘Bewoners’ in De Loo sterk af was genomen. Daarnaast werd er ook ingezoomd, door te kijken naar de specifieke klachten van individuele huurders. Het team analyseerde overlastmeldingen naar type melding, buurt en periode, waarna zij de gevonden patronen verwerkten in een interactief systeem dat overlast in de buurt kon monitoren.

 

 

Persconferentie na afloop

 

Deze innovatieve aanpak overtuigde de vakjury, waardoor Cyril de beker omhoog mocht houden. Maar hoe clichématig ook, meedoen bleek echt belangrijker dan winnen. Zijn reactie in de catacomben sprak dan ook boekdelen: 

 

 

De anderhalve dag is voorbij gevlogen. We hebben veel gediscussieerd, en daardoor heb ik veel geleerd over hoe verschillende mensen denken, en wat hun blik op het gebruik van data is. De overtuigingskracht van een mooie visualisatie was ook iets wat me bij zal blijven. Het waren twee leuke dagen, en ik wil de organisatie bedanken voor het organiseren.”

 

 

En dat zonder mediatraining!

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight