Scroll

Datagedreven plinten: een interview met Sander van der Aa

25 11 2021

PLINTR is een liefdesbaby tussen verschillende stadsmakers, en naast Springco zijn dat de experts van Soft City en Fakton. Om het evangelie van de plint verder te verspreiden stelden we een aantal vragen aan Sander van der Aa, oprichter van Soft City.

 

 

Ha Sander! Waarom vind je die plint zo belangrijk?

 

De plint zit altijd in het zicht. Je kijkt er naar binnen, loopt er tegenaan. Hij valt gewoon heel erg op. Ratio en gevoel komen in de plint samen. De plint speelt een hele belangrijke rol in placemaking en bepaalt ook de sfeer en het gevoel dat je als passant, bewoner of bezoeker ervaart op een bepaalde locatie. Kijk maar eens naar de renders bij nieuwbouwprojecten of gebiedsontwikkelingen. Iedereen wordt ‘verliefd’ op die plaatjes, vaak omdat de plint daar een prominenten plek in heeft met terrassen, stadsparken, mooie gevels en sfeervolle verlichting. Dat illustreert wat mij betreft precies het belang en de rol van de plint.

 

 

En wat maakt eigenlijk een geslaagde plint?

 

Die vraag kan vele antwoorden hebben. Ik denk dat een geslaagde plint een combinatie is van een economisch levensvatbare plint en een plint die een bredere rol in de omgeving vervult (het placemaking dat ik eerder noemde; ratio en gevoel). De plint geeft sfeer, geeft mensen een veilig gevoel, maakt dat mensen samenkomen op een plek en de plint zorgt voor verbinding met de omgeving. Een geslaagde plint heeft op al die aspecten een positieve impact.

 

 

 

 

Waarom hebben we urban analytics nodig om de plint weer tot leven te wekken?

 

De vraag hoe je de plint het best kunt inrichten is eigenlijk enorm complex. Naar welke voorzieningen is vraag, welke ondernemers en concepten willen zich er vestigen? Waar is binnen het gebied behoefte aan qua inrichting van de buitenruimte en welke sfeer en functies wil men benadrukken? Veel data is beschikbaar, maar vaak ongestructureerd. Met urban analytics brengen we orde in die chaos en creëren we inzichten die gebruikt kunnen worden voor ondersteuning van besluitvorming.

 

 

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we – al lerende van het verleden – toch ook oog blijven houden voor nieuwe innovatieve plintconcepten?

 

Op basis van data is het heel goed mogelijk om geslaagde combinaties van voorzieningen in woongebieden te detecteren. We moeten zeker waken voor eenheidsworst en ook nieuwe concepten durven plaatsen in plinten. De inrichting blijft gewoon mensenwerk in mijn optiek. Maar dat mensenwerk kan wel slim gebruik maken van data als input voor ruimtelijke inrichtingsbeslissingen die genomen gaan worden. Een soort hybride model dus: een beetje artificial intelligence en een beetje human intelligence.

 

Neem nu een kijkje op de gelanceerde webpagina van PLINTR: www.plintr.nl

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight