Scroll

De impact van AI op stedelijke ontwikkeling

26 01 2023

Er is een nieuwe en creatieve golf van kunstmatige intelligentie (AI) die ons nu echt bereikt. En deze golf biedt ons ontelbare mogelijkheden voor het ontwerp van onze steden. In ons vorig artikel gingen we al in op ChatGPT, maar in deze blog gaat CIO Walter Bokern dieper in op een aantal andere toepassingen die ons leven als stadmakers gemakkelijker kunnen maken.

 

 

De vorige blog, over ChatGPT, werd door enorm veel van onze volgers aangeklikt. Logisch ook, want bij de meeste van ons ontlokte deze chatbot wel het gevoel dat er een nieuw tijdperk was aangebroken. Wij geloven hier ook heilig in. ChatGPT beperkt zich echter alleen tot tekst, terwijl juist het beeldende zo belangrijk is ons werkveld. Gelukkig is er vorig jaar ook een ware innovatiegolf geweest van visuele Generative AI toepassingen. Hierbij genereert een AI, op basis van een stukje tekst, nieuwe plaatjes. Dit kan ons enorm helpen om creatieve nieuwe oplossingen te visualiseren.

 

 

Hoe AI ons als stadmakers kan helpen

 

De creatievelingen binnen de sector van stedelijke ontwikkeling hebben deze grote ontwikkeling opgemerkt en zijn ook begonnen te experimenteren. Hieronder enkele van de coolste projecten op een rijtje:

 

 

DALL-E

 

Deze applicatie kennen de meeste mensen van de geautomatiseerde ‘schilderkunst’. Zo wist het algoritme zich zonder enige moeite de stijl van Johannes Vermeer aan te meten, om zo het decor van Het Meisje met de Parel flink uit te breiden. Maar een opwindend voorbeeld in ons domein is hoe stedenbouwers DALL-E gebruiken om te visualiseren hoe autovrije straten eruit zouden zien. Dit kan de democratie van stedelijk ontwerp versterken en mensen in staat stellen AI in te zetten om hun doelen te bereiken, in plaats van dat dit alleen beschikbaar is voor zij die het kunnen betalen om een architect of visueel artiest in te huren voor een render.

 

 

 

 

Heeft Amsterdam genoeg toeristen of kan het nog wel een trekpleister gebruiken? Bron: Stable Diffusion

 

 

Stable Diffusion

 

Ik vond dit bijzonder interessant: het voorstellen van een Nederlands landschap met windmolens. Onze omgeving zal veranderen door klimaatverandering zelf, maar ook door de aanpak hiervan. Dit betekent echter niet dat alles zomaar lelijker wordt. Stedenbouwer Ganesh Babu gebruikte Stable Diffusion om te laten zien hoe de Nederlandse Meesters de nieuwe windmolens zouden schilderen, wat kan bijdragen aan een nieuw begrip van hoe een typisch Nederlands landschap eruit zou kunnen zien.

 

 

This House Does Not Exist

 

Met This House Does Not Exist gebruikt Pieter Levels AI om renders te maken van huizen die niet bestaan, maar er wel heel echt uitzien. Hetzelfde kan gedaan worden met advertenties voor appartementen, kaarten en satellietbeelden van steden. Pieter Levels heeft iets vergelijkbaars gedaan met Interior AI, waarbij AI een hulpmiddel biedt om de inrichting van je woonkamer te herontwerpen, gebaseerd op een specifieke opdracht.

 

 

Dit artikel verscheen eerder in het Engels op de Medium van onze CIO Walter Bokern.

Delen
Back to top
Springco’s Spotlight